Normativa

QUÈ ÉS EL DRET D’ADMISSIÓ?

El dret d’admissió es troba regulat pel Decret 112/2010, de 31 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament d’espectacles públics i activitats recreatives

El dret d’admissió és la facultat que tenen les persones titulars dels establiments oberts al públic i les persones organitzadores d’espectacles públics i d’activitats recreatives de determinar les condicions d’accés, dins els límits establerts per la llei. Les condicions d’accés sobre les quals es pot basar l’exercici del dret d’admissió han de ser concretes i objectives i en cap cas no poden ser arbitràries ni improcedents, ni basar-se en criteris discriminatoris que puguin produir indefensió a les persones usuàries o consumidores. A més, s’han de fer constar en un rètol visible des de l’exterior que ha d’estar validat per l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

L’exercici del dret d’admissió no pot comportar, en cap cas, discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social de les persones usuàries dels establiments i dels espais oberts al públic, tant pel que fa a les condicions d’accés com a la permanència en els establiments i a l’ús i gaudi dels serveis que s’hi presten.

PER QUINS MOTIUS ENS PODEN PROHIBIR L’ACCÉS?
  • Manifestar una actitud violenta.
  • Incitar públicament a l’odi, la violència o la discriminació.
  • Comportar-se de manera agressiva.
  • Provocar aldarulls a l’exterior o a l’entrada.
  • Portar armes o objectes susceptibles de ser utilitzats com a tals.
  • Portar robes, objectes o símbols que incitin a la violència o suposin apologia d’activitats contraries als drets fonamentals reconeguts a la Constitució.
  • Mostrar símptomes d’embriaguesa o d’haver consumit drogues o substàncies estupefaents o estar-ne consumint.
  • No complir l’edat mínima requerida.
  • No complir els requisits d’accés continguts en el cartell situat a l’entrada, sempre i quan aquests no siguin discriminatoris.
  • Si es supera l’aforament màxim autoritzat establert a la llicència.
  • Si s’ha superat l’hora límit de tancament.
  • Si ha començat l’espectacle.

QUI ENS POT PROHIBIR L’ACCÉS?

Les persones titulars de l’establiment o espai obert al públic o les persones organitzadores de l’espectacle públic o activitat recreativa, que el poden exercir directament o mitjançant el personal que designin a aquests efectes, que actua a les seves ordres. En els establiments, espectacles o activitats que, segons els articles següents, tenen l’obligació de disposar de personal de control d’accés, aquest és responsable de l’exercici del dret d’admissió. En aquest cas, el personal de control d’accés ha d’estar identificat portant de manera visible un distintiu amb la llegenda “Personal de control d’accés” en el qual han de constar dades relatives a l’habilitació (fotografia, nom i cognoms, número de carnet, data d’expedició i data de caducitat). Per obtenir l’habilitació cal haver realitzat una formació i superat les proves de selecció.

QUÈ CAL FER?
  1. Exigir l’exposició de cartells on hi figurin els requisits per a entrar i el preu de l’entrada. Els cartells han de ser visibles des dels accessos al local.
  2. Si no els tenen, demanar el full de reclamacions i exposar tot el que hagi passat. Estan obligats a disposar de fulls de reclamació i a donar-ne a qui els demani.
  3. Si no tenen fulls de reclamació o no ens els volen donar, o si volem deixar constància dels fets, cal trucar a l’autoritat competent (Mossos d’esquadra al 012 o Policia Local al 092). En aquest cas, cal exigir una còpia de l’acta de compareixença de les autoritats.
  4. Posteriorment s’haurà de denunciar els fets. Per la via administrativa podem fer-ho al Servei Territorial del Joc i d’Espectacles aportant el full de reclamació i, si és el cas, l’acta de comparaixença de les autoritats.
  5. També, però, si creiem que s’han vulnerat drets fonamentals, podem recórrer a la via penal, fent una denúncia als Mossos d’Esquadra o a la Policia Local.

QUINES CONSEQÜÈNCIES TÉ LA DENÚNCIA?

La via administrativa no requereix més implicació per la nostra part i pot comportar sancions i suspensions pel local que ha incomplert la normativa.

La via judicial requereix la nostra implicació ja que pot suposar haver d’anar a judici i podria comportar a més de sancions, penes de presó per qui hagi vulnerat els drets fonamentals i indemnitzacions per la víctima.